Βέργου Γεώργιος
Πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Γυμναστικού Συλλόγου Πετρουσαίων

 

Ο Πρόεδρος   κ. Βέργου Γεώργιος

 

 

Η ομάδα εργασίας επί των Πολιτιστικών θεμάτων συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ε.Γ. Συλλόγου Πετρουσαίων     κ. Βέργου Γεώργιο στις 21.12.06 και απέσπασε από αυτόν την συνέντευξη που παραθέτουμε δίπλα.

Η ομάδα εργασίας αποτελείτο από τις μαθήτριες:

1. Παπαγεωργίου Δήμητρα(Α')

2. Ήλτσιου Κασσιανή (Β')

3. Σαββόγλου Αθανασία (Γ')

 

 

 1. Πότε ιδρύθηκε ο Σύλλογος;

  Ο Εκπολιτιστικός Γυμναστικός Σύλλογος Πετρουσαίων, ιδρύθηκε το 1976. Διαθέτει ιδιόκτητο πνευματικό κέντρο, του οποίου η κατασκευή διεκπεραιώθηκε το 1981 με προσωπική εργασία των κατοίκων του χωριού και χωρίς καμιά κρατική ή άλλης μορφής βοήθεια. Να σημειώσω ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες για τον δεύτερο όροφο του πνευματικού μας κέντρου, όπου θα στεγαστούν διάφορες δραστηριότητές μας. Ο Σύλλογός μας  είναι από τους πρώτους Πολιτιστικούς Συλλόγους που ιδρύθηκαν στο νομό μας.

 2.Ποιοι ήταν οι σκοποί της ίδρυσης του, σύμφωνα με το πρώτο καταστατικό;

  Ο σκοπός της ίδρυσης του Συλλόγου μας ήταν η διάσωση, η συνέχιση και η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, καθώς επίσης και η πολιτιστική αναβάθμιση του τόπου μας.

 3.Ποια είναι η δομή του Συλλόγου; Με ποια τμήματα λειτουργεί;

  Ο Σύλλογος διοικείται από ένα εννιαμελές συμβούλιο το οποίο εκλέγεται κάθε δύο χρόνια από την Γενική του Συνέλευση. Έχει γύρω στα τριακόσια μέλη και δύο παραρτήματα στη Στουτγκάρδη και στο Μόναχο της Γερμανίας.

 Έχει τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών, δύο τμήματα φιλαρμονικής, θεατρική ομάδα, τμήματα γυμναστικής γυναικών και δύο νεανικά συγκροτήματα έντεχνης και ροκ μουσικής. Επίσης έχει τμήματα ζωγραφικής και αγιογραφίας. Κατά καιρούς λειτουργούν τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων (λύρα-νταχαρέ) και προσφέρονται  μαθήματα παροχής πρώτων βοηθειών και μαθήματα υγιεινής διατροφής.

 4.Ποιες είναι οι βασικές εκδηλώσεις του συλλόγου σε ετήσια βάση;

  Ο Πολιτιστικός Σύλλογος διοργανώνει κάθε χρόνο την μεγαλύτερη τοπική μας γιορτή (7-8 Ιανουαρίου) το Μπάμπιντεν. Όπως γνωρίζετε ο Σύλλογος είναι ο κύριος διαχειριστής του πέτρινου θεάτρου μας, στο φαράγγι της Πετρούσας. Κατά την θερινή περίοδο διοργανώνει μεγάλες μουσικές συναυλίες και μια σειρά από θεατρικές παραστάσεις.

 Καμάρι του Συλλόγου μας βέβαια είναι η θεατρική μας ομάδα, η οποία κάθε χρόνο, με την βοήθεια του σκηνοθέτη μας Πέτρου Μακεδόνα ανεβάζει θεατρικές παραστάσεις που έχουν μεγάλη απήχηση στο κοινό. Επίσης διοργανώνει κάθε χρόνο (το πρώτο Σάββατο του Αυγούστου) στην πλατεία του χωριού την γιορτή των μεταναστών. Άλλες εκδηλώσεις μικρότερης εμβέλειας είναι η ετήσια συνεστίαση των μελών του Συλλόγου, η αποκριάτικη νεανική βραδιά, οι διάφορες συναυλίες στην αίθουσα του Συλλόγου κλπ.

 5.Πώς κρίνετε την ανταπόκριση και γενικότερα τη συμμετοχή των συντοπιτών σας στα θέματα που σχετίζονται με τον Σύλλογο;

  Η ανταπόκριση των συντοπιτών μας στις διάφορες εκδηλώσεις του Συλλόγου είναι μεγάλη. Είναι σημαντικό να τονίσουμε την μεγάλη συμμετοχή ατόμων που προσφέρουν εθελοντική εργασία στις διάφορες εκδηλώσεις του Συλλόγου. Ο κόσμος γενικά υποστηρίζει με κάθε τρόπο τα πολιτιστικά δρώμενα.

 6.Κατά την προσωπική σας άποψη, προσφέρει ουσιαστικά, και αν ναι τι, ένας πολιτιστικός Σύλλογος σε μια μικρή τοπική κοινωνία;

 Ο πολιτιστικός σύλλογος της Πετρούσας βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής του τόπου μας. Ο ρόλος του είναι σημαντικός σε ότι αφορά την διατήρηση της παράδοσης μας, την αναβάθμιση του πολιτιστικού επιπέδου των ανθρώπων της περιοχής μας και γενικότερα, αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής. Πιστεύω πως σε μια μικρή κοινωνία της περιφέρειας όπου δεν υπάρχουν άλλοι θεσμοί ο πολιτιστικός Σύλλογος είναι αναγκαίος και η προσφορά του πολύτιμη.

 7.Ποια τα Διοικητικά Μέλη του Συλλόγου σήμερα;

  Στο σημερινό διοικητικό συμβούλιο συμμετέχουν εκτός από εμένα, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου κ. Κωνσταντίνος Βλάχος, η Γενική Γραμματέας κα Κατερίνα Τσιαμουρά, ο Ταμίας κ. Νικόλαος Δοβρίκης, ο Κοσμήτορας κ. Δημήτριος Κότιος και ως Μέλη του Δ.Σ. ο κ. Ηρακλής Γιαννίκης, ο κ. Γεώργιος Παπαδόπουλος, ο κ. Χρήστος Ντίνας και ο κ. Δημήτρης Ουρούμης.

 

Πίσω στην Κεντρική