ΜΠΑΜΠΙΝΤΕΝ  2008
γράφει η μαθήτρια της Γ΄Τάξης Λούτσκα Όλγα

Στις 7-8 Ιανουαρίου γιορτάζεται το Μπάμπιντεν. Είναι μια γιορτή αφιερωμένη στη μαία που έφερνε στον κόσμο τη ζωή. Στις 7 Ιανουαρίου γίνεται ο φωτισμός του χωριού- γύρα της καμήλας με τραγούδι, χορό, φαγητό και άφθονο ποτό. Ο κόσμος διασκεδάζει με παραδοσιακά τραγούδια της Πετρούσας. Στις 8 Ιανουαρίου είναι η μέρα του Μπάμπιντεν όπου γίνονται διάφορες εκδηλώσεις. Έτσι έγινε λοιπόν και φέτος όπως κάθε χρόνο άλλωστε.

7 Ιανουαρίου: Γύρω στις 12 η ώρα μαζευτήκαμε έξω από τον πολιτιστικό σύλλογο του χωριού όπου το γλέντι είχε αρχίσει από πολύ νωρίς. Τα καρναβάλια ήταν εκεί με τα μεγάλα κουδούνια περασμένα γύρω από τους ώμους τους. Λίγο αργότερα έφτασε και ο Ζαχαρίας, η αγαπημένη μας καμήλα που εντυπωσιάζει μικρούς και μεγάλους, καθώς και κάθε ξένο που επισκέπτεται το χωριό μας αυτές τις μέρες. Το αμάξι με τα φαγητά και το ποτό ήταν εκεί. Αφού ήμασταν έτοιμοι λοιπόν, ξεκινήσαμε τη γύρα. Όλοι σιγά-σιγά άρχισαν να χορεύουν και να πίνουν, όπως ήταν φυσικό. Με οδηγό τον Ζαχαρία και τα καρναβάλια γυρίσαμε όλο το χωριό. Η ώρα δεν καταλάβαμε πως πέρασε και σιγά-σιγά φτάναμε στο τέλος. Ο κόσμος δεν σταμάτησε να χορεύει ούτε λεπτό. Βγήκαμε και την καθιερωμένη φωτογραφία όπως κάνουμε κάθε χρόνο. Εκτός από τα καρναβάλια ντυμένοι με τις παραδοσιακές στολές του χωριού ήταν και πολύ άλλοι. Έτσι ευχάριστα λοιπόν κατά τις 4 η ώρα η γύρα τελείωσε…….. όχι όμως και το γλέντι! Όσοι είχαν απομείνει μαζί με τα καρναβάλια, τον καμηλιέρη και τον Ζαχαρία πήγαν στο Δημοτικό Σχολείο για να φάνε σούπα, το λεγόμενο κουρμπάνι. Το γλέντι όμως δεν τελειώνει εδώ….

8 Ιανουαρίου: Η ημέρα του Μπάμπιντεν… στις 3:30 το μεσημέρι οι εκδηλώσεις στο χώρο του Δημοτικού σχολείου άρχισαν. Τα τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών χωρών του συλλόγου μας, μας πρόσφεραν ένα υπέροχο θέαμα με πολλή ζωντάνια και διάθεση καλώντας έτσι τον υπόλοιπο κόσμο στον χορό… Υπήρχε άφθονο κρασί για όλους και γίδα βραστή το γνωστό κουρμπάνι. Ο κόσμος δεν άργησε να ξεσηκωθεί και το γλέντι άναψε για τα καλά. Μικροί και μεγάλοι χόρευαν μέχρι το βράδυ…. Στο τέλος, γύρω στις 8 η ώρα ανάψαμε τη μεγάλη φωτιά και το θέαμα που προσέφερε ήταν φανταστικό….

Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν έφτασε στο τέλος του και το φετινό Μπάμπιντεν, που είχε και φέτος μεγάλη επιτυχία και περισσότερη διαφήμιση από κάθε άλλη χρονιά καθώς το χωριό μας το επισκέφτηκαν πολλά κανάλια και κάποια από αυτά ήταν και η ΝΕΤ. Επίσης η πρόεδρος του Συλλόγου, Ντομπρίκη Ευαγγελία έδωσε συνέντευξη στο MEGA και στον ‘‘ΟΜΟΡΦΟ ΚΟΣΜΟ ΤΟ ΠΡΩΙ’’ καθώς και στην εκπομπή ‘‘ΟΖΟΝ’’ στην ΕΤ3! Ελπίζουμε και του χρόνου το Μπάμπιντεν να έχει τόση επιτυχία και να περάσουμε ακόμα πιο όμορφα!! 

ΛΟΥΤΣΚΑ ΌΛΓΑ

 

 

 

Και οι μικροί του χωριού στηρίζουν την παράδοση..............

Πίσω στην Κεντρική